Höstfrukost – kardemummagröt med chiasylt

Måste få dela med mig av min bästa höstfrukost. Havegrynsgröt som jag kokar med massa mald (helst nystött!) kardemumma och lite havssalt. Gröten toppar jag med chiasylt gjord på blåbär, hallon och citron (se recept nedan), valnötter, mer bär och valfri mjölk. Så gott. Om jag vill göra gröten extra matig rör jag i ett rått ägg strax innan jag tar gröten av spisen. Rör ordentligt så slipper du gröt med äggsröra (ägget ska alltså inte märkas utan bara ge extra energi/protein).

20171028_hostfrukost120171028_hostfrukost3

Chiasylt gör du hur lätt som helst. Här är mitt recept:

225 gram bär (jag använde en fryst mix av blåbär och hallon)
1 dl vatten
1 msk honung
rivet skal av en citron
3 msk chiafrön

Koka upp bären med vatten, honung och rivet skal av en citron. När det hela kokat någon minut tar du av det från plattan och rör i 3 msk chiafrön. Låt svalna och häll upp på burk. Håller ca en vecka i kylskåp!

20171028_hostfrukost2

Tallriken på bilden är ett loppisfynd; Fenix från Gefle. Tror minsann jag ska spana efter fler!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *