Ljus

20171008_blogg3

Jag har så mycket att säga om ljus att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Som fotograf jobbar jag med ljuset hela tiden. Letar det ljus, läser ljus, fångar ljus, placerar människor och objekt i förhållande till ljus. Fotar helst när det är ”bra” ljus. Samma vecka som vi tog över huset möttes vi av ett underbart morgonljus när vi kom till dit för att påbörja renoveringen. Dagg täckte gräs och annan växtlighet och fick allt att glimma. Att vakna tidigt, tassa ut i trädgården med en kopp kaffe och min kamera, att möta morgonljuset…det är något jag ser fram emot att göra i vårt hus när vi flyttar dit.

20171008_ljus2

När det kommer till insidan av huset är ljuset lika viktigt. I vårt nya (gamla) hus finns härliga fönster med handblåst glas som släpper in ljuset otroligt vackert. När ljuset letar sig in bakom spröjsen dansar det på väggar och golv. De flesta rum på första våningen har fönster åt två vädersträck, vilket är något jag uppskattar och som som gör att rummen känns luftiga på något sätt. Men det finns också mörkare rum i vårt hus, t.ex. den inre hallen som idag fastnat på bild. När rummet senast gjordes om (jag gissar på 60-talet) valde de som då bodde i huset en murrig blåbrun tapet, de målade alla snickeri inklusive trappa och fönster i brunt. Mysigt men det gjorde en redan ganska mörk hall ännu mörkare. Vi har börjat riva den blå tapeten och under den finns en ljusgrön pärlspont, den är förmodligen från början av 1900-talet när huset byggdes. Dåtidens ideal vara mycket mer lika dagens. Fast det är klart på senare år har vi ju sett mycket mer murriga interiörer och färger. Vi vill få in ljuset i hallen och kommer att måla ljusgrått eller brutet vitt. Kanske vågar vi tapet men det blir betydligt ljusare än den ni ser på bild idag.

20171008_ljus1

Delar av vår tomt är av det mer vildvuxna slaget. Där finns bland annat träd, gräs, bär och ljung. Ljung är en växt som gör sig alldeles extra bra i skönt ljus. Det glittrar ljuvligt när kameran fångar ljugen och är inställd med kort skärpedjup.

Ljus är veckans tema  i fotoutmaningen We decor life. Fler bidrag och bilder hittar ni på Weronicas blogg.

Comments

  1. says

    Så fint tolkat på temat ljus Karin! Så spännande med ert nya hus. Hoppas på många glimtar därifrån i din blogg framöver! Kram

  2. says

    Vilket vackert inlägg Karin. Jag kan verkligen se vad ljuset betyder för dig i ditt arbete. Min tolkning den här veckan handlar om skymningsljuset och blev väldigt kopplat till säsongen. Önskar dig en fortsatt god och kreativ vecka

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *